Gratis verzending binnen België vanaf €69,00- // Minimumleeftijd 18 jaar voor het bezoeken van deze webshop

Wijnkennis

De geur van fruit in witte wijn

De geur van fruit in witte wijn

De volgende lijst is een opsomming van de verschillende geuren en aroma's die kunnen voorkomen in wijn. De geur van een wijn kan ons veel leren over de manier waarop hij is gemaakt, uit welke regio hij komt, hoe oud hij is en of hij al of niet kwalitatief in orde is. Het bepalen van de geur van een wijn ontwikkelt ook het smaakgeheugen, wat onmiskenbaar is bij het proeven van wijn en bij het bepalen van de ideale combinaties tussen eten en wijn.
Vergeet echter niet dat geur en smaak subjectieve onderwerpen zijn en dat niet iedereen die bepaalde geur of smaak ook als die bepaalde geur en smaak zal identificeren. Weet ook dat uitzonderingen steeds de regel bevestigen.

In deze blog: FRUIT aroma's bij witte wijnen

Citroen

Een elegant parfum dat de wijn een licht boeket en een bijzondere frisheid geeft.

Abrikoos
Perzik

Deze aroma's worden vooral gevonden in grote, volle witte wijnen met bewaarcapaciteiten en in zoete wijnen.

Bergamot
Citroen
Sinaasappel
Mandarijn

Deze krachtige en elegante aroma's zijn zeer kenmerkend voor muscatachtige versterkte wijnen, maar worden ook gevonden in Australische rieslings en in sémillonwijnen.

Appel

Kan zowel positief als negatief zijn. Ruikt de wijn naar overrijpe appels, dan is dat een teken van oxidatie of problemen bij de malolactische gisting. Ruikt de wijn naar zachte of groene appels en heeft men te maken met een jonge droge witte wijn, dan is alles oké.
Banaan
Peer
Wanneer te veel van deze aroma's aanwezig zijn, ruikt het resultaat naar nagellak. Het zijn heel eenvoudige geuren, vaak aanwezig in kleinere witte wijntjes die een snelle gisting achter de rug hebben, op basis van industriële gisten. Verder ook in rode wijnen van het 'Primeur'-type en in technologisch gemaakte rosés.
Guave
Kiwi
Lychee
Papaja
Passievrucht
Originele en aangename geuren indien ze niet te krachtig zijn, aanwezig in sommige witte wijnen zoals de gewürztraminer.

Bron: Linda Johnson-Bell - De juiste wijn bij het juiste gerecht

Laat een reactie achter