Gratis verzending binnen België vanaf €69,00- // Minimumleeftijd 18 jaar voor het bezoeken van deze webshop

Wijnkennis

De smaak van tannines

De smaak van tannines

De smaak van tannines: bitter en astringent

 

Tannines zijn de belangrijkste van de drie types polyfenolen of kleurstoffen die de wijn meer textuur dan smaak geven. Krachtige, gecondenseerde tannines zitten in de druif, de andere tannines in de uiteindelijke wijn zijn 'exogeen' en worden tijdens de vatopvoeding geëxtraheerd uit het hout.

Tijdens de gisting en het persen komen tannines vrij uit de steeltjes, de schil en de pitten. Die geven de wijn zijn bepaalde karakter en zorgen voor zijn bewaarcapaciteit. Tijdens de vatopvoeding komen tannines uit het hout in de wijn. Deze tweede soort tannines kunnen de wijn zijn bewaarmogelijkheden verbeteren, zijn structuur, maar alleen wanneer de wijn voldoende zuren heeft, een fruitig karakter en krachtige tannines uit de druiven zelf. Een opvoeding op eikenhouten vaten kan de basis niet vervangen...

De kleur van rode wijn wordt bleker tijdens het jarenlange rijpen op fles. Dat komt doordat de hoeveelheid anthocyanen, een andere tanninesoort, afneemt. Hoe rijper een wijn, hoe bruiner de kleur. De combinatie van deze kleurstoffen kan de wijn een zurige smaak geven en een drogend gevoel in de mond, beter bekend onder de naam 'astringent'.

Verschillende tannines in wijnen van verschillende leeftijden, afkomstig van verschillende regio's, zijn telkens op een andere manier astringent. Jonge brunello bijvoorbeeld zal krachtige, drogende tannines hebben, terwijl die van een oude brunello fluwelig zacht zullen zijn.
Hoe meer tannines een heeft in zijn jeugd, hoe droger het mondgevoel en hoe langer het zal duren voordat de wijn op zijn optimale rijpheid komt. Koop géén jonge Brunello en verwacht dat hij een fluwelige, zachte smaak zal hebben. Hij werd immers gemaakt met de bedoeling hem een aantal jaren te laten rijpen in de kelder. Daarom is flessenrijping zo belangrijk, wat we later ook gaan zien in een komende blog.

 

Bron: Linda Johnson-Bell - De juiste wijn bij het juiste gerecht

Laat een reactie achter