Gratis verzending binnen België vanaf €69,00- // Minimumleeftijd 18 jaar voor het bezoeken van deze webshop

Wijnkennis

De smaak van zoet

De smaak van zoet

Er zijn drie grote zoet smakende groepen terug te vinden in wijn: suiker en polyalcoholen, allebei afkomstig uit de druiven, en alcoholen, afkomstig uit de gisting.
Elke wijnstijl heeft een ander suikergehalte, afhankelijk van de rijpheid van de druiven bij de oogst. Zoete wijnen bevatten enkele tientallen gram suiker per liter, terwijl droge witte wijnen in het algemeen minder dan twee gram suiker per liter bevatten.

De suikers geven samen met de alcoholen de wijn zijn vulling en vol karakter. Ze zijn zichtbaar wanneer men de wijn walst in het glas en wanneer zo de 'tranen' verschijnen op het glas. Suikers hebben geen echt aroma, maar dragen wel bij tot de algemene stijl van de wijn. Het zijn de suikers die voor een meer of minder zoete smaak zorgen en de wijn zijn volheid en zijn vettig karakter geven.

Alcohol is een essentiële component van wijn. Hij ontstaat tijdens de gisting, wanneer enzymen gemaakt door de gist de suiker omzetten in alcohol, koolstofdioxide en warmte-energie. Het is de verhouding tussen alcohol en glycerine die de vulling of de 'body' van een wijn bepaalt en die we kunnen zien in de vorm van zogenaamde 'tranen' op een glas. Meer alcohol en de wijn is dunner, zodat de tranen vlugger aflopen. Meer glycerine en de wijn is dikker. Het is in de eerste plaats ook de hoeveelheid ethylalcohol die de zoetheid van de wijn vastlegt.

Bron: Linda Johnson-Bell - De juiste wijn bij het juiste gerecht

Laat een reactie achter