Gratis verzending binnen België vanaf €69,00- // Minimumleeftijd 18 jaar voor het bezoeken van deze webshop

Wijnkennis

@The Winery : Snoeien

@The Winery : Snoeien

Het snoeien, een "doordachte" handeling

Voordat men aan de slag gaat, controleert de wijnboer eerst de volgende punten:

  • de kracht en de sterkte van de wijnrank,
  • de balans van de wijnrank: aantal knoppen en hoe deze zijn verdeeld, verticaal, lateraal of boven elkaar,
  • de groeivooruitzichten voor het komende jaar: lengte van de gesteltak, of de tak over of tegen een andere tak aan kan komen te zitten wanneer hij wordt opgebonden, uitkiezen van de jonge wijntak die zal worden opgebonden,
  • > of het nodig is de oudere stukken te verwijderen of niet, de kracht van de startgroei in het voorkomende geval, de plaats van de 'rachet' (eerste knop aan de voet van de wijnstok).

De rol van het snoeien

Balans tussen kracht en vruchtbaarheid
De eerste rol van het snoeien is ervoor zorgen dat het sap zo goed mogelijk naar de vruchtdragende knoppen kan stromen. Het sap moet dus op min of meer gelijke wijze naar alle knoppen kunnen vloeien want het verschaft de nodige kracht voor hun groei. Maar teveel sap zou de vruchtbaarheid kunnen aantasten. Men moet dus het juiste evenwicht vinden tussen kracht en vruchtbaarheid om de ideale kwaliteit te verkrijgen.

Men verkrijgt dit evenwicht door de juiste snoeimethode toe te passen. In een lange gesteltak, zal het sap minder gemakkelijk stromen. Enerzijds zal het zich beter kunnen verdelen over de volledige lengte van de wijntak wat bevorderlijk is voor de kracht en anderzijds wordt dus voorkomen dat er teveel sap naar de knoppen stroomt wat bevorderlijk is voor de vruchtbaarheid. Het lange snoeien accentueert dit verschijnsel omdat het knoesten doet ontstaan die het doorstromen van het sap nog meer vertragen.

Evenwichtig silhouet van de wijngaard
Snoeien geeft vorm aan de wijngaard en bereidt hem voor op de komende ‘groene’ werken. Het doel hiervan is te voorkomen dat teveel bladeren op elkaar komen te zitten en een zo groot mogelijk bladoppervlak te creëren dat zoveel mogelijk zonlicht kan opvangen wat bevorderlijk is voor de nodige luchtstroom tussen de trossen.

Evenwicht levensduur en productiviteit
Het snoeien bepaalt ook de levensduur van de wijngaard. Als de wijngaard te veel druiven produceert, raakt hij uitgeput. De wijnboer moet er dus op letten dat ook dit aspect gereguleerd wordt. Hij moet de wijnranken regelmatig verjongen door de knoppen aan de voet van de wijnstok (rachet) te laten ontwikkelen want zij zullen jonge gesteltakken vormen om de oude te vervangen.

Meteen na het snoeien gaat men start met het opbinden

De liage (het opbinden) gebeurt meteen na het snoeien, te weten begin april en bestaat uit het opbinden van de jonge wijnranken aan beide zijden tegen een steundraad en het vastzetten ervan met een ijzerdraadje beschermd door papier of een andere biologisch afbreekbare stof. Dit gebeurt volledig met de hand en met grote nauwkeurigheid en snelheid.

Bron: Champagne.fr

Laat een reactie achter