Gratis verzending binnen België vanaf €69,00- // Minimumleeftijd 18 jaar voor het bezoeken van deze webshop

Wijnkennis

Wijnkennis: Hoe smaakt wijn?

Wijnkennis: Hoe smaakt wijn?

Hoe smaakt wijn?

De smaakcomponenten van zowel wijn als eten zijn dezelfde: zoet, zuur, bitter en zout. Het zoete trekje in een wijn komt van de in de druif aanwezige fructose en glucose, twee soorten suiker, en van de alcohol die tijdens de gisting wordt gevormd.

Alcohol is op zich niet zoet, maar versterkt wel de zoete componenten en helpt zo de zuren en tannines in de wijn temperen, waardoor hij een tikkeltje zoeter lijkt.

De zuren komen van het in de druif aanwezige wijnsteen- en appelzuur. Appelzuur smaakt nogal groenig en kan een wijn zeer bitter maken. Dat is meteen ook de reden waarom de gistingsmethode die door de wijnbouwer wordt gekozen een essentiële rol speelt bij het zoeken naar een evenwichtige smaak, omdat die het appelzuurgehalte wezenlijk kan veranderen. 

Bitterheid en wrangheid zijn afkomstig van de tannines in de druif. Witte wijnen bevatten weinig tannines, waardoor men het bijna uitsluitend over rode wijnen heeft wanneer over deze component wordt gesproken.

 

Bron: Linda Johnson-Bell - De juiste wijn bij het juiste gerecht

Laat een reactie achter