Gratis verzending binnen België vanaf €69,00- // Minimumleeftijd 18 jaar voor het bezoeken van deze webshop

Wijnkennis

Wijnkennis: Hoe smaken zuren?

Wijnkennis: Hoe smaken zuren?

Hoe smaken zuren?

De zuur smakende componenten van wijn zijn de zuren: wijnsteenzuur, appel- en citroenzuur uit de druif, barnsteenzuur, melkzuur en azijnzuur als resultaat van de gisting. Het totale zuurgehalte van een wijn hangt af van het groeiseizoen van de druiven. Was dat koud - in welk geval de druiven onrijp en zeer zuur zullen zijn - of heet - met overrijpe druiven die te weinig zuren hebben als resultaat?

Witte wijnen bevatten in het algemeen meer zuren dan rode wijnen. Het is vooral de hoeveelheid aanwezige zuren die bepalend is: te weinig ervan en de wijn wordt vlak en week, te veel ervan en het resultaat lijkt meer op azijn dan op wijn. De juiste verhouding tussen zuren en de andere componenten in de wijn zorgt voor een pittig, levendig resultaat en verzekert ook een betere bewaarcapaciteit.

Zuren geven de wijn zijn levendige, fonkelende kleur, vooral dan wijnsteenzuur. Appelzuur geeft vaak een appelachtige, groene geur, en zuren zorgen in het algemeen voor een pittig smaakgevoel in de mond.

 

Bron: Linda Johnson-Bell - De juiste wijn bij het juiste gerecht

Laat een reactie achter