Veneto

Veneto is een regio in Italië. De regio grenst aan Oostenrijk, Friuli-Venezia Giulia, de Golf van Venetië (Adriatische Zee, Middellandse Zee), Emilia-Romagna, Lombardije en Trentino-Zuid-Tirol. De hoofdstad van Veneto is Venetië.

De regio strekt zich uit van de Karnische Alpen in het noorden tot de rivier de Po in het zuiden. In het westen wordt Veneto begrensd door het Gardameer en de rivier de Mincio, in het oosten door de Adriatische Zee en de rivier de Tagliamento.

De regio bestaat landschappelijk grofweg uit drie delen. Enkele uitlopers van de Dolomieten en een deel van de zuidelijke Karnische Alpen behoren tot Veneto. Cortina d'Ampezzo is hier de belangrijkste wintersport- en zomerverblijfplaats. Een tweede factor is de kust. Het grootste deel van de kust wordt in beslag genomen door de lagunes en de delta van de rivier de Po. De regionale hoofdstad Venetië is gebouwd op een aantal eilanden in de grootste lagune: de Laguna Veneta. Het noordelijkste deel van de kust is rijk aan zandstranden - hier liggen de veelbezochte badplaatsen Jesolo, Bibione en Caorle.

In de laagvlakte liggen de grootste steden van de regio waaronder Venetië, Verona en Padua. De enorme bloei van Venetië in het verleden en haar status van wereldmacht heeft ook de andere steden in de regio veel rijkdom gebracht. Ook vandaag de dag is Veneto een welvarende regio. Een belangrijke economische sector is de wijnproductie. Denk aan de rode Bardolino en Valpolicella, de witte Soave en Pinot Grigio. De beste Prosecco's komen uit Veneto en ook de grappa heeft kent hier zijn oorsprong.