Abruzzo

Abruzzo is een regio in zuidelijk centraal Italië. De naam is afgeleid van het Latijnse Aprutium, wat zo veel wil zeggen als Land van de zwijnen. In het noorden grenst de regio aan Marche, in het noordwesten en westen aan Lazio, in het zuidoosten aan Molise en in het oosten aan de Adriatische Zee. De hoofdstad is L'Aquila, maar Pescara is de grootste stad en tevens het economische centrum van de regio.

Abruzzo is zeer dun bevolkt maar één van de mooiste en meest ongerepte streken van Italië. De regio is rijk aan natuurschoon en telt vier grote natuurparken waar bergfauna en -flora beschermd worden. Vooral het Abruzzo nationale park is bekend, omwille van de Marsicaanse bruine beer die er nog leeft. Verder leven er in het gebied ook Apennijnse wolven, gemzen, wilde zwijnen, stekelvarkens, arenden en gieren.
De twee hoogste toppen van de Apennijnen liggen ook in Abruzzo, het zijn de Corno Grande (2.912 meter) in het Gran Sasso-massief en de Monte Amaro (2.795 meter) in het Majella-massief. s' Winters kun je skiën in het gebied.
De regio kent ook verschillende meren, al dan niet gestuwd zoals het Meer van Barrea, Meer van Campotosto en Meer van Bomba. Abruzzo behoort tot de groenste streken van Europa en is daarom erg in trek bij natuurliefhebbers.

Abruzzo staat verder ook bekend voor zijn rijke geschiedenis en mooie Middeleeuwse dorpjes en monumenten.