Puglia

Puglia is een regio in Zuidoost-Italië, ten noordwesten van en inclusief de hak van de laars van Italië, gelegen aan de Adriatische Zee en de Ionische Zee. Puglia is de meest oostelijke regio van Italië. De hoofdstad is Bari.

Puglia is hoofdzakelijk een agrarische regio, vooral bekend door de teelt van tomaten en olijven. Puglia levert verder ook een groot deel van Italië's pasta. In het zuidelijkste deel van de regio, in de streek Salento, wordt echter veel wijn verbouwd, waaronder de bekende Negroamaro en de Primitivo. Daarmee behoort Puglia tot de belangrijkste wijnstreken in Italië.

Het toeristische centrum van de regio ligt in het uiterste noorden: het schiereiland Gargano. Hier liggen de badplaatsen Vieste, Peschici en Mattinata. Voor de noordelijke kust van Gargano liggen de Tremitische Eilanden. Op deze eilanden zijn ongerepte landschappen met ravijnen en grotten te vinden. Het zeewater is er kristalhelder. Lecce vormt dan weer een cultureel hoogtepunt in de regio, de stad wordt ook wel het Barokke Florence genoemd. Maar wat Puglia echt bekend maakt, zijn de bijzondere trulli. Deze witgekalkte ronde huizen met hun kegelvormige daken staan voor velen synoniem aan de regio.