Castelvecchio

Azienda Agricola Castelvecchio ligt net boven het dorpje Sagrado, waar ‘Carso Gorizia’ een buitengewoon natuurlijk en vredig landschap biedt. Het uitzicht vanaf dit plateau (150m boven zeeniveau) is uniek en omvat de hele regio, van de Julische Alpen tot de nabijgelegen Golf van Triëste.

De rijke landschappen gaan prachtig samen met de nobele, oude oorsprong van het gebied dat nog steeds wordt belichaamd door de Renaissance Villa en door het park bezaaid met de cipressen en oude eiken van het uitgestrekte boslandgoed.

De Karst-regio was het toneel van zeer zware gevechten tijdens de Eerste Wereloorlog. Op dit plateau boven het dorp Sagrado werd de jonge infanterist Giuseppe Ungaretti de loopgraven in gestuurd. Daar vond hij in de pauzes van de gevechten de inspiratie voor zijn gedichten over zijn oorlogservaringen, gedichten die in 1916 als bundel gepubliceerd werden onder de titel "Il Porto Burolto".

Tijdens deze Grote Oorlog werden er ook veldslagen op het landgoed zelf uitgevochten, bekend als de veldslagen van Castelnuovo. De Villa werd een hospitaal voor diegenen die niet vervoerd konden worden en in de bossen stond een groot militair kamp. Op de muren van de zalen van de Villa zijn sporen van graffiti, gemaakt door de soldaten, tot op heden bewaard gebleven. Ze worden poëtisch omschreven als de "levende tranen van de soldaten". De oude slagvelden zijn nu met onvermoeibare menselijke vlijt omgevormd tot wijngaarden en olijfboomgaarden.

Dit land heeft door de jaren heen afwisselend pracht en praal gezien en daagt de mens nog steeds uit met zijn moeilijke, droge en rotsachtige grond, die in staat is om wijnen met een groot karakter te produceren uit de wijngaarden in het hart van het landgoed. Castelvecchio is sinds 1986 eigendom van de familie Terrano en de familie heeft het verbeterd, terwijl ze haar geschiedenis enorm respecteert en een diepe liefde toont voor de vruchten van de aarde die het produceert.

Sinds 2013 kiest het familiebedrijf voor een duurzame wijnbouw met lage milieu-impact. Duurzaamheid is de erfenis die ze aan de toekomstige generaties willen doorgeven in de hoop dat de inspanningen van vandaag zich te zijner tijd in voordelen zullen vertalen.

Assortiment wijnen