Lombardije

Lombardije (Lombardia) is een regio in Noord-Italië. De regio strekt zich uit van de Centrale Alpen in het noorden tot de rivier de Po in het zuiden. In het westen wordt Lombardije begrensd door het Lago Maggiore en de rivier Ticino, in het oosten door het Gardameer en de rivier de Mincio. Lombardije wordt omringd door Zwitserland, en de regio's Trentino-Zuid Tirol, Veneto, Emilia-Romagna en Piëmonte.

De regio kan in drie landschappelijke stukken gedeeld worden. De Povlakte is de grootste laagvlakte van het Italiaanse schiereiland. Dit is het dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde deel van de regio. Hier liggen de steden Milaan, Brescia en Bergamo. Verder liggen de prachtige meren Como, Garda, Iseo en Lago Maggiore in Lombardije. De meren zijn de belangrijkste toeristische trekpleister van de regio dankzij hun gunstige klimaat, de overweldigende natuur, de pittoreske kleurrijke dorpjes en de watersportmogelijkheden.

In de regio liggen enkele van de hoogste bergtoppen van de Alpen, waaronder de Piz Bernina (4049 meter). De twee belangrijkste Lombardische Alpendalen zijn het Valtellina en het Val Camonica. Een groot deel van het gebergte is tot beschermd gebied verklaard.