Piemonte

Piemonte is een regio in het noordwesten van Italië. De naam Piemonte betekent letterlijk aan de voet van de bergen in het Italiaans. In het noorden grenst Piemonte aan Zwitserland, in het noordwesten aan de Italiaanse regio Valle d'Aosta, in het westen aan Frankrijk en in het zuiden aan de Italiaanse regio Ligurië. In het zuidoosten grenst Piemonte aan Emilia-Romagna en in het oosten aan Lombardije. De hoofdstad is Turijn.

Qua landschap kan men de regio in drie delen opdelen. Het Alpengebied vormt het westen en noorden van de regio. De hoogste bergtoppen daar zijn de Grenzgipfel in het Monte Rosa-massief (4.618 meter) en de Gran Paradiso in het Gran Paradiso-massief (4.061 meter). Verder strekt de Povlakte zich uit over Piemonte. Het heuvelland kenmerkt het zuidoostelijke deel van de regio. De regio kent naast Torino geen grote steden, maar heeft prachtige natuurgebieden waar je kunt wandelen, fietsen en skiën.

Piemonte is één van de rijkste gebieden van Italië, door de aanwezigheid van de moderne industrie. Daarnaast is ook de landbouw van grote betekenis. Op de Povlakte wordt rijst, fruit en groenten verbouwd, in de heuvelgebieden wijn en hazelnoten en in het Aosta-dal worden runderen gehouden.

Piemonte wordt beschouwd als de beste wijnstreek van Italië, zeker als men uitgaat van het aantal DOC(G)'s. Piemonte is bekend om zijn rode wijnen van de nebbiolo druif. Denk maar aan de wereldberoemde Barolo en Barbaresco. Ook de Barbera en Dolcetto verdienen steeds meer aandacht.

 

 

La Gironda

Neive